Natriumbicarbonaat: Wat is het? En wat kan je er thuis mee doen?

bicarbonaat, zuiveringszout, baking soda, baksoda, maagzout,…

Wat is het?

Natriumbicarbonaat wordt ook wel eens ‘baking soda’ of ‘zuiveringszout’ genoemd. En het heeft nog wel een aantal andere namen om de verwarring nog groter te maken. Scheikundig wordt het aangeduid met NaHCO3. Natriumbicarbonaat vind je terug in ons menselijk lichaam als essentieel mineraalzout. Het wordt geproduceerd in ons lichaam om zo de zure maaginhoud te neutraliseren. Het is een lichaamseigen stof die je dus ook mag innemen, mits je vooraf goed te informeren. Dit in tegenstelling tot natriumcarbonaat; de zogenaamde ‘schoonmaaksoda’. Deze stof is immers te agressief voor inwendig gebruik en mag dus ook niet in contact komen met voeding. Haal deze twee dus niet door elkaar.

Baking soda of natriumbicarbonaat is ook de werkzame stof van bakpoeder. Ook deze twee worden al eens verward met elkaar, terwijl het niet hetzelfde product is. In bakpoeder vind je nog zuren terug die ervoor kunnen zorgen dat gebakjes en beslag kunnen rijzen. Baking soda kan ook als rijsmiddel gebruikt worden, maar alleen wanneer het beslag gecombineerd wordt met een ander zuur, zoals bv.: citroensap, azijn, karnemelk, yoghurt,… Om je voeding te laten rijzen heeft baking soda dus nog een zuur als additief nodig om te kunnen werken.

Daarnaast kan je baking soda nog gebruiken voor vele andere doeleinden, zowel in huis als in je persoonlijke verzorging. Het is dus een efficiënt en veelzijdig product, handig om in huis te hebben. In deze post gaan we het vooral hebben over de toepassingen als zuiveringsmiddel in huis en persoonlijke verzorging/ cosmetica.

 

Huishoudelijke toepassingen

Onaangename geurtjes neutraliseren dankzij de bindende werking van baking soda. (Lepeltje baking soda in je schoenen en nachtje laten trekken. De volgende ochtend weer uitschudden alvorens je schoenen aan te trekken en  hupsakee frisse schoenen! Of denk ook bv. aan vieze geurtjes uit de frigo; je haalt ze zo weer weg.

Ontstopper van toilet, douche, vaatwasmachine. Verstopping van je leidingen kan makkelijk verholpen of voorkomen worden met bicarbonaat. In tegenstelling tot veel andere producten uit de winkel heb je hiermee een milieuvriendelijk product. Je kan een kopje baking soda mengen met heet water en zo in de afvoer een uurtje laten rusten. Voor een krachtiger effect kan je ook natuurazijn toevoegen. Een halve liter azijn op een kopje soda werkt zeer sterk. Let wel op voor spatten op de huid, dus ga niet met je gezicht er vlak boven hangen 😉 Mocht het probleem echt dieper gelegen zijn of heb je te maken met verstopping door harde objecten dan heb je wel iets krachtiger nodig.

Matrassen en tapijten verfrissen door wat baking soda rond te strooien. Je laat het een kwartiertje trekken alvorens de korreltjes weg te halen met de stofzuiger.

Een fleurig boeketje bloemen laat je langer in haar pracht door een lepel baking soda aan het water toe te voegen.

In de keuken kan je het gebruiken om de oven en microgolf te reinigen door een beetje water toe te voegen en zo met een sponsje gaan reinigen. Of je laat de soda een nachtje trekken in de oven om het vervolgens schoon te maken.

 

Lichaamsverzorging

Badzout: Je kan een kopje toevoegen aan het bad of enkele eetlepels toevoegen aan een voetenbadje. Dit met een zachte huid als resultaat.

Lichaamsscrub: In een klein kommetje meng je een lepeltje baking soda met een plantaardige olie, zoals bv. amandelolie om een zeer eenvoudige, maar doeltreffende peeling voor je huid te creëren. Voeg eventueel nog een beetje plantaardige glycerine toe om de huid nog beter te hydrateren. Of wil je een extra geurtje, dan kan je er enkele druppels etherische olie aan toevoegen.

Natuurlijke deodorant: Baking soda neutraliseert vieze geurtjes. Dus niet alleen in onze schoenen of frigo, maar ook onder de oksels.

Gestoken door een wesp of een bij van onze imker Bart? ???? Meng ook hier een beetje bicarbonaat met water tot je een papje krijgt om eraan te smeren en zo te verzachten.

 

 

Wil je meer weten?

Volg ons op facebook of instagram om op de hoogte te blijven van onze leerrijke workshops. Je kan alvast inschrijven voor de workshop van Anne Drake, die bij ons doorgaat in de winkel Wallabieke.

Wil je meteen aan de slag? In onze webshop kan je onze producten makkelijk terugvinden.  https://www.eigenbodem.be/nl