Wat is het?
Natriumcarbonaat wordt ook wel eens huishoud- of schoonmaaksoda genoemd.
Op Engelse verpakkingen vinden we hem terug onder “washing soda”.
Scheikundig wordt het dan weer aangeduid met Na2CO3.
Er bestaat verwarring tussen de gewone huishoudsoda (natriumcarbonaat) en baking soda (natriumbicarbonaat).
Wat ze gemeenschappelijk hebben is dat ze allebei zuren binden en neutraliseren. Schoonmaaksoda bindt tot twee keer meer zuren dan bicarbonaat doet.
Het grote verschil tussen de twee is dat bicarbonaat milder is in zijn werking en om die reden ook mag gebruikt worden in de keuken, in contact met voeding.
Zo kan je bicarbonaat gebruiken als rijsmiddel, maar dat mag je in geen geval doen met de gewone schoonmaaksoda. Wel mag je beide gebruiken om te poetsen. De schoonmaaksoda is daarin de wel het krachtigst. Sterker nog: het is een bijtende stof. Schoonmaaksoda is ook goedkoper dan bicarbonaat, terwijl je deze laatste dan weer voor meerdere doeleinden kan inzetten.
Conclusie: Vooraleer je beslist welke je in huis haalt, kijk dan eerst naar wat je er precies mee wil doen.
Met natriumcarbonaat heb je een goedkoop en duurzaam alternatief voor een allesreiniger.
En een dankbaar product voor ons milieu.
Natriumcarbonaat: Op een ecologische wijze je huis schoonmaken
Enkele praktische tips voor thuis:
- Verstopte leidingen kan je verhelpen of voorkomen door gebruik te maken van soda. Heb je enkel baking soda in huis, dan helpt het ook. De schoonmaaksoda is krachtiger
- Kalkaanslag en schimmel tussen de voegen van je tegels? Doe een beetje soda op een natte spons en schuur zo de schimmel weg. Dit is een veelvoorkomend probleem bij de tegels in de badkamer. Soda biedt hier een blinkende oplossing.
- Wasmachine kan je schoonmaken met soda. Wil je opnieuw frisse kleren, dan kan je een half kopje baking soda in een lege trommel doen en wassen op 90 graden. Kalk en zeepresten lossen zo op.
- Naast de wasmachine zelf kan je het ook gebruiken om je was langer wit te houden en vlekken makkelijker uit je kleren te krijgen. Let wel op: bij gekleurde was geen soda gebruiken. Ook zweetgeur verdwijnt makkelijk uit je kleren na een wasbeurt met soda.
- Onaangename geurtjes neutraliseren kan je niet alleen in de wasmachine, maar eigenlijk ook op allerlei stoffen, zoals tapijten en matrassen. Je strooit eenvoudig wat soda rond en laat het een tijdje liggen. Nadien kan je gemakkelijk weer stofzuigen.
Sodakristallen
Sodakristallen zijn eigenlijk hetzelfde als huishoudsoda, maar dan in een grovere structuur. Ook deze gebruikt men om te poetsen en schoon te maken, maar is evenmin geschikt om te gebruiken in de keuken. De eetbare variant is bicarbonaat. Over deze laatste kan je meer lezen in een aparte blog.
Wil je meer weten?
Volg ons op facebook of instagram om op de hoogte te blijven van onze leerrijke workshops. Je kan alvast inschrijven voor de workshop van Anne Drake, die bij ons doorgaat in de winkel Wallabieke.
Wil je meteen aan de slag? In onze webshop kan je onze producten makkelijk terugvinden. https://www.eigenbodem.be/nl/