Honing & meer

Shop online of kom gezellig langs

Naast de puurste lokale honing, vind je bij ons ook afgeleide honingproducten zoals ons WallaBierke, verrukkelijke honingmosterdsaus, smaakvolle bierkaas, zachte honingzeep en andere imker- en bijproducten. Onze ingrediënten kiezen we steeds uit in functie van hun lokale en duurzame karakter. Temeer omdat de productie zeer ambachtelijk gebeurt, zijn onze producten kwalitatief superieur. We streven bovendien naar een zo verpakkings- en afvalvrij mogelijk gamma. 

Ons geheim? 
Lokaal geoogste honing is extra goed voor de gezondheid en voor het milieu. Indien andere ingrediënten gebruikt worden in producten van Wallabieke, kiezen we steeds uit in functie van hun lokale en duurzame karakter. Bij ons weet je wat je eet en krijg je enkel kwaliteit in handen. 

Enkele producten:

Kwaliteit

Imker-keurmeester Bart Callaert werd in 2017 met Wallabieke erkend als Lekker Oost-Vlaams vakman.

Onze honing is kwalitatief superieur:
– gegarandeerd 100% Belgisch want lokaal geoogst
– ambachtelijk verwerkt in eigen imkerij te Buggenhout
– zonder toevoegingen van overbodige bewaarmiddelen, kunst- en smaakstoffen, zoals dat met honing hoort te zijn
– koud geslingerd

Honing die je bij de imker koopt, kent een grote diversiteit aan smaken vanwege de bloemen en planten waarop de honing geoogst wordt. Lokaal geoogste imkerhoning bevat nog stuifmeel van deze bloemen en planten en is daardoor extra gezond. Net in dit stuifmeel zitten veel vitaminen, mineralen, eiwitten en aminozuren. Doordat we onze honing nooit hoger dan 40°C verwarmen, blijven alle werkzame stoffen optimaal bewaard en is de honing nog wel rijk aan enzymen.

Honing uit de supermarkt bevat vaak de vermelding ‘gemengde EG en niet EG honing’, wat betekent dat de honing van verscheidene landen gemengd wordt. In het geval van niet-EG betekent dat bijvoorbeeld China, Zuid-Amerika, … Ze wordt in grote massa’s binnengebracht en vervolgens gemengd, waardoor al deze honing min of meer hetzelfde smaakt.
Hoewel dit streng verboden is, wordt aan deze honing vaak ook suikerwater toegevoegd of soms zelfs antibiotica. Bovendien is in hele delen van de wereld kunstmatige rijping toegelaten. In Europa mag dit in principe niet. Wallabieke gebruikt enkel volledig natuurlijke processen.
Veel werkzame stoffen gaan ook verloren doordat de honing verhit wordt tijdens het verwerkingsproces. Uit onderzoek bleek al dat honing die je in de supermarkt koopt, vaak geen stuifmeel meer bevat…

Bij Wallabieke vind je enkel kwaliteit terug. We bieden de puurste lokale honing aan, koud geoogst en met de grootste zorg behandeld. De wensen en voorkeuren van onze klanten dragen we hoog in het vaandel en vinden het daarom ook belangrijk te kiezen voor korte keten-afzetkanalen zoals de EigenBodem verzamelpunten, Buurderijen en lokale winkeltjes.

Bewaring

Eigen wordt honing nooit écht slecht. Onder goede omstandigheden kan je honing jarenlang bewaren zonder dat de kwaliteit ervan vermindert.

Je bewaart honing best in een goed afgesloten pot, in een droge en niet te warme ruimte. De ideale temperatuur ligt tussen de 10 en 15 °C. Verwarmen doe je honing beter niet boven een temperatuur van 40 °C.

Vaste honing kan gaan afsmelten bij iets te warme temperaturen. Het bovenste laagje van de honing is dan vloeibaar geworden en is iets donkerder van kleur. Je kan de honing gewoon eens goed roeren en ze perfect nog gebruiken.

Elke honing kristalliseert uiteindelijk, al duurt dat bij vloeibare honing wat langer. Als je ervoor zorgt dat de temperatuur nooit onder de 7 °C zakt (ook niet voor heel even) en de honing verder op een stabiele temperatuur bewaart, blijft hij best lang vloeibaar. Ook regelmatig roeren zorgt er door de wrijving voor dat de honing vloeibaarder blijft.

Variëteiten

Dankzij het strategisch uitzetten van onze bijenkasten, kunnen we heel wat verschillende honingsoorten aanbieden. Afhankelijk van de bloemen en planten die op het moment van het bezoek door onze bijen in bloei stonden, hebben ze allemaal hun eigen, specifieke smaak en eigenschappen.

Op ons Wallabierke zijn we zeer trots! Het is een fruitig, kruidig complex bier met een zachtbittere afdronk.

Onze bijen zwermen uit in de streek rond Buggenhout en Dendermonde en zorgen voor de intense honing die tijdenshet brouwen gebruikt wordt voor dit bier. Wallabierke is een hoge gistingsbier met nagisting in de fles.

Dit amberkleurig Wallabierke heeft de honingaroma’s maar de proever zal dit niet als een dominerende honingsmaak ervaren. Het aroma/smaak van de honing geeft het Wallabierke een wat fruitig, kruidige geur.

Naast het gebruik van onze lokale honing, gebruikt de brouwer van Brouwerij Erneffen vier verschillende moutsoorten. Deze mouten geven het bier de mooie oranje amberkleur en witte schuimkraag. Tevens zorgen deze speciaal mouten ook voor de body en de alcohol in het bier. De twee gebruikte hopsoorten zorgen voor de fijne kruidig, harsig en subtiele florale en citrus toetsen.

Ingrediënten :Water, Gist, vier Speciaal-mouten, Hop (Target & Sterling) en Wallabiekes honing.

Uitzicht :Oranje amber, met mooie wandklevende dikke witte schuimkraag.

Geur :Fruitig, toetsen van ananas, fruitgebak en citrus, alle aroma’s zijn met elkaar verweven.

Smaak :Volmondig en volle fruitige, kruidige aanzet met een zachte bitterheid in de afdronk. Zoals in de geur is ook de smaak fruitig fris en dorstlessend. Door het gebruik van de Wallabieke honing krijgt dit bier een blijvende fluwelige afdronk.

WallaBierke Tripel

De Tripel variant van het originele WallaBierke heeft een intensere concentratie van dezelfde ingrediënten zodat de bitterzoete toets wat meer geaccentueerd wordt.

Op basis van ons origineel WallaBierke maakten we een kruidige variant met een wat frisser karakter. Met de meest pure citroenverbena van onze lokale producenten.

Save the beers, omdat we de biertjes ambachtelijk brouwen, met de bestmogelijke ingrediënten. Zo hebben we nog een natuurlijke schuimkraag, zonder kleurstoffen. Natuurlijk, dat smaak, ruik en proef je ook bij WallaBierke Citriodora

WallaBierke Fruitbieren

In het gamma van Wallabieke zijn er jaarlijks enkele specifieke
honingsoorten. Deze unieke soorten werden geombineerd
tot twee witbieren met de puurste sappen en resulteerden in
een kersenhoningbier en een frambozenhoningbier. Respectievelijk biertjes met een zuriger en een zoeter karakter. Ideaal als een meer dan
bij-zonder aperitief in flessen van 50cl.

Apple Edition combineert de lekkerste lokale appelsapjes met onze Buggenhoutse honing. Momenteel nog verkrijgbaar in flessen van 50cl en vanaf eind 2019 ook in 33cl flesjes. (H)eerlijk !

Uiteraard gebruiken we ook hier onze eigen honing en kiezen we de andere ingrediënten uit op basis van hun lokale en duurzame karakter.

Mosterd van Tiernteyn-Verlent bijvoorbeeld, gebruiken we met veel trots. Deze mosterd bevat geen additieven, en wordt volgens traditioneel recept bereid in hun pand te Gent.

Onze honingmosterdsaus is heerlijk als pittige dressing op slaatjes of op ribbetjes.

Buiten onze eigen sauzen hebben we het brede aanbod van Tierenteyn-Verlent, de beste Gentse mosterd!

Wat is bijenwas?

De honingraten waar de bijen hun honing in opslaan, bestaan volledig uit bijenwas. Deze raten maken ze volledig zelf, door wasplaatjes uit te scheiden met hun wasklieren, die ze vervolgens aan elkaar vast maken. Bij het plaatsen van nieuwe raamwerken in de bijenkast, gaan de bijen meteen ijverig aan de slag om deze volledig te vullen met raat. Vervolgens vullen de bijen de raten in de honingzolder met honing. Wanneer de honing volrijp is, verzegelen de bijen elk vakje van de raat eveneens met was, in de vorm van een wasdekseltje.

Winning van bijenwas

Wanneer de imker de volle honingraten verwijdert uit de kast, schraapt hij de wasdekseltjes weg om de honing te kunnen weghalen. De weggeschraapte was is echter zeer kostbaar. Per jaar produceert een bijenvolk immers slechts 500g. De imker smelt de was en zuivert hem vervolgens door de was te zeven.

Eigenschappen en gebruik van bijenwas

Bijenwas is een erg belangrijke en vernieuwbare ruwe grondstof uit de natuur en kan gebruikt worden om kaarsen mee te maken, als boenwas te gebruiken, of om als emulgator en bindmiddel te gebruiken voor cosmetische toepassingen.

Bijenwas heeft immers zeer waardevolle eigenschappen voor de huid. Bijenwas is een complex geheel van organische verbindingen en bestaat uit Cerin, een mengsel van Cerotine- en Melissinezuur, esters, van meerdere oliezuren, diverse alcoholen en vitamine A. Door de vitamine A en de krachtige antibacteriële, ontstekingsremmende en anti-oxiderende eigenschappen heeft bijenwas een huid-beschermende en vocht-vasthoudende werking.

Bijenwasdoekjes

We hebben leuke bijenwasdoekjes in ons aanbod, zodat je af kan van vervuilende plasticfolie en aluminiumfolie en duurzamer voeding kan bewaren. We geven bovendien regelmatig workshops om je te leren hoe je zelf doekjes kan maken of de aangekochte doekjes die versleten zijn ( normaal gaan ze zeker een jaar mee ) kan herstellen zodat ze er weer zoals nieuw zijn.

Bijenproducten worden al sinds de oudheid hoog gewaardeerd als schoonheidsmiddelen.
Bijenwas bijvoorbeeld is een uniek product met bijzondere eigenschappen en is niet na te maken, ondanks de ontelbare pogingen van scheikundigen.

Bijenwas werkt huidbeschermend en vochtvasthoudend, en is daarom een dankbare basisstof voor natuurlijke huidverzorgingsproducten. Meer informatie over bijenwas vindt je hier.

 

Natural Bee’auty

Sinds de zomer van 2018 zijn we gestart met een uitbreiding van onze verzorgingsproducten. Op basis van onze bijenwas, propolis en honing zijn we in combinatie met producten van andere lokale producenten nieuwe producten beginnen ontwikkelen en verbeteren. We houden de samenstelling zo eenvoudig, puur en natuurlijk mogelijk en laten overbodige bestanddelen achterwege.

Onze inspiratie halen we uit het dagelijks leven. Een val van de trap en blauwe plekken in combinatie met de gebundelde kennis leidt zo soms tot mooie nieuwe producten. In dit geval kwamen we op het idee voor het maken van arnicabalsem. In combinatie met de lippenbalsem en bijenzalf, startten we zo met de nieuwe lijn producten: Natural Bee’auty.

Met ondersteuning van herboristen maakt Wallabieke sindsdien voor deze lijn de meest pure en verzorgende receptjes voor een natuurlijke huidverzorging, uiteraard steeds op basis van onze lokale bijproducten.

Bijenzalf: natuurlijke wonderzalf voor het hele gezin

Onze Bijenzalf bevat enkel eigen bijenwas, kokosolie en pure boekweithoning.

Dankzij de hydraterende eigenschappen van zowel kokosolie als bijenwas is deze zalf superweldadig voor de droge en gevoelige huid. Bijenzalf hult de huid in een natuurlijk beschermlaagje, zonder ze af te sluiten. Door de natuurlijke zachte basisstoffen is de zalf goed te verdragen op dunne, gevoelige huid zoals die van ouderen en baby’s. Dit is dus een wonderzalf voor het hele gezin!

Bijenwas en honing bevatten bovendien krachtige antibacteriële, ontstekingsremmende en anti-oxiderende eigenschappen, die gunstig zijn voor de huid. Boekweithoning bevat tot vijfmaal meer antioxidanten dan gewone honing en beschermt daardoor de huid tegen vrije radicalen: de nummer één veroorzaker van huidveroudering.

Natural Bee’auty 100% natuurlijke lippenbalsem

Onze lippenbalsem bevat enkel hydraterende bijenwas, verzachtende kokosolie en amandelolie die je lippen een mooie glans geven en ze soepel houden.
Wij gebruiken geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen. Etherische olie van mandarijn doet deze lipbalsem heerlijk ruiken!

Aangezien een vrouw jaarlijks gemiddeld ongeveer één lipstick ‘eet’, doordat een deel van het product onvermijdelijk wordt ingeslikt, is het aangeraden te letten op de bestanddelen van je lippenbalsem of lipstick.

Volgens Testaankoop is de aanwezigheid van bepaalde stoffen in heel wat lippenbalsems problematisch. Het gaat om derivaten van aardolie, zoals koolwaterstoffen in minerale oliën. Bepaalde koolwaterstoffen stapelen zich op in de organen en doen goedaardige knobbeltjes verschijnen. Andere koolwaterstoffen zijn zelfs kankerverwekkend. Er zijn momenteel te weinig regels over het beperken van koolwaterstoffen in verzorgingsproducten, waardoor je minerale oliën beter vermijd.

Bron: TESTAANKOOP, “Lippenbalsems: opgelet voor schadelijke stoffen!”, 25 september 2017, (Online). Beschikbaar: https://www.test-aankoop.be/gezond/dagelijkse-verzorging/geteste-producten/nieuws/lippenbalsem# (geraadpleegd op 14 september 2018).

Natural Bee’auty Arnicaproducten

Arnica bevordert de doorbloeding, en de etherische oliën van deze geneeskrachtige plant werken ontstekingsremmend en pijnstillend, en verminderen zwellingen.

Onze Arnicabalsem werd speciaal ontwikkeld om bij vallen, stoten en kneuzingen zwellingen en builen te beperken, en de pijn van blauwen plekken te doen afnemen en het genezingsproces te bevorderen. De balsem bevat enkel eigen bijenwas, en huisgemaakte arnica-olie en arnica-tinctuur.

De Arnicatinctuur werkt perfect bij verstuikingen, spit en blauwe plekken. Arnica vermindert de zwelling en werkt anti-reumatisch en herstellend en ontspannend op pijnlijke spieren, pezen en gewrichten.

Hoera voor honing!

Honing bevat suiker, hars en mineralen en is daardoor een uitstekend verzorgingsproduct. De troeven op een rijtje.

– Honing helpt de vochttoevoer van je huid te regelen, waardoor je het als een natuurlijke hydraterende crème kunt gebruiken.

– De talrijke anti-oxidanten laten je huid er jonger uitzien. Bovendien gaan de poriën open, wat een diepere reiniging toelaat.

– Huidaandoeningen zoals koortsblaasjes, psoriasis, eczeem en acné zijn allemaal met honing te behandelen.

– Het is een wondermiddel voor je haar. Het verzorgt je lokken tot in de puntjes en geeft ze een mooie, gezonde glans.

– Doordat de meeste bacteriën niet opgewassen zijn tegen het hoge suikergehalte van honing, is het ook een uitstekend ontsmettingsmiddel. Honing doodt bacteriën, voorkomt infecties en helpt bij de behandeling van brandwonden.

Goudsbloem

Goudsbloemcrème helpt bij huidaandoeningen, werkt op de spieren, stelpt bloed en werkt verzachtend. Het is een beschermende emulsiecrème op basis van calendula en jojoba-olie. Verzacht de droge, ruwe, geïrriteerde en gevoelige huid.

De natuur heeft ons zoveel te bieden! Het is prachtig te weten dat de bloemen en planten die ons omringen, ons kunnen helpen bij verschillende aandoeningen. Jammer genoeg ging veel kennis gaandeweg verloren en boomt de farmaceutische industrie tegenwoordig.

Goudsbloem bestrijd bacteriën, werkt ontsmettend, schimmelwerend en ontstekingsremmend.

Om deze medicinale eigenschappen wordt goudsbloem ingezet tegen allerlei soorten wonden:

• Oppervlakkige kwetsuren, schaafwonden, snijwonden,
• slecht genezende wonden, etterende wonden,
• bloedende wonden, doorligwonden, spataderzweren.
• Insectenbeten,
• Zonnebrand, lichte brandwonden,
• kloven, tepelkloven, anuskloven,
• Eczeem, psoriasis, dermatitis en jeuk

Bron: MENS & GEZONDHEID, “De geneeskracht van Calendula of Goudsbloem”, 22 mei 2013, (Online). Beschikbaar: https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuurgeneeswijze/108544-de-geneeskracht-van-calendula-of-goudsbloem.html (geraadpleegd op 14 september 2018).

 

Wat is stuifmeel?

Stuifmeel wordt gevormd door de mannelijke kiemcellen van de bloem. Bij het verzamelen bestuiven de bijen de planten en dragen zo bij aan hun voortplanting. Om deze reden zijn bijen onmiskenbaar van levensgroot belang voor ons. Ze staan voor een belangrijk stuk mee in voor onze voedselproductie en worden in bepaalde teelten zelfs speciaal ingezet om in de bestuiving te voorzien.

Bijen verzamelen stuifmeel omdat het een belangrijk onderdeel is van hun voeding.

De bijen bevochtigen het verzamelde stuifmeel met nectar en vormen er bolletjes van, die ze in hun stuifmeelkorfjes aan de achterpoten mee vervoeren naar de bijenkast. Voor één vrachtje stuifmeel moet een bij maar liefst 80 bloemen bezoeken!

In de kast slaan de bijen het stuifmeel op in de raten met honing. Daarin zit het goed geconserveerd.

Dit ‘bijenbrood’ kan zo maandenlang bewaard worden zonder verlies van voedingsstoffen.

Winning van stuifmeel

Imkers mogen slechts een klein deel stuifmeel oogsten, niet meer dan 10 tot 30%. Een bijenvolk kan verzwakken als er te veel van hun stuifmeelvoorraad weggenomen wordt, wat hun voortplanting in gevaar kan brengen en hun gezondheid vermindert.

De imker kan stuifmeel oogsten door een stuifmeelval aan de ingang van de vliegopening van de bijenkast te plaatsen. De bijen kunnen maar net door de openingen, waardoor de stuifmeelkorfjes van hun lijfje vallen. Deze worden opgevangen in een bakje.

De kleur van het stuifmeel verschilt afhankelijk van welke plant het afkomstig is en kan in kleur verschillen van wit over geel tot zelfs zwart. Het geoogste stuifmeel moet dagelijks uit de kast gehaald worden en wordt best onmiddellijk gedroogd.

Eigenschappen en gebruik van stuifmeel

Stuifmeel van bloemen kan zeer geneeskrachtig zijn. Het bevat een hoog eiwitgehalte en veel mineralen, sporenelementen, enzymen en verschillende vitaminen waaronder ook B12.

De korrels bevatten erg veel proteïnen, die onmisbaar zijn bij de constructie en groei van spieren en botten. Apitherapeuten gebruiken stuifmeel tevens in de behandeling van hooikoorts, om zo een resistentie op te bouwen.

Tijdens de winter kan een pollenkuur van 2 tot 3 weken de weerstand flink verhogen. Ook mensen die van ziekte herstellen, hebben baat bij zulk een kuur. Hoe meer verschillend de kleuren van stuifmeel zijn, hoe meer soorten bloemen ervoor zijn bezocht en hoe veelzijdiger de werking is, wat zeker bij een kuur gewenst is. Bij een intensieve kuur neem je telkens voor de maaltijd een theelepel pollen in, maximaal 3 per dag, gedurende 3 weken. Je kan dit 2 tot 3 keer per jaar herhalen.

Zelfs met een theelepel pollen per dag kan men al aanzienlijke resultaten boeken.

Stuifmeel dient altijd op een nuchtere maag, dus voor de maaltijd, te worden genuttigd. Het is belangrijk zeker niet op het stuifmeel te kauwen en goed te mengen met veel speeksel. De intense smaak kan je verzachten door het stuifmeel samen met een lepeltje honing in te nemen. Of een lepeltje stuifmeel in hoeve-yoghurt scheppen, even laten weken en dan smullen maar. Zo wordt het stuifmeel tevens beter opgenomen omdat het oploste in de yoghurt.

Wat is propolis?

Bijen verzamelen naast nectar en stuifmeel, ook harsen en sappen van blad- en bloemknoppen. Ter plaatse mengen ze de hars met was, pollen en lichaamssappen. Zo ontstaat propolis, die ze vervoeren naar de bijenkast. Ze maken er raten mee vast aan de kast, verstevigen er cellen mee en dichten er gaten mee om het bijenvolk van toch te vrijwaren.

Door gebruik te maken van propolis, beschermt een bijenvolk zich tevens tegen ziekten. Zij zitten met 10 000 tot 50 000 dicht op elkaar in de kast, en hebben dus wel een degelijk afweermechanisme tegen ziektekiemen nodig.

Winning van propolis

Propolis is een superkostbaar goed. Per seizoen bedraagt de oogst slechts een 50 tot 150g!

De imker oogst propolis door de bijen te misleiden. Door het tactisch plaatsen van netten of roosters, geeft hij hen het idee dat de kast open staat of gaten heeft, waardoor de bijen de gaten zullen gaan dichten. Wanneer de gaten in de netten en tralies gevuld zijn met propolis, verwijdert de imker deze en plaatst ze in de diepvriezer. De propolis wordt dan broos, waardoor deze afgeschraapt kan worden.

Eigenschappen en gebruik van propolis

Door de hars op bomen en bloemen te winnen, maken bijen op ingenieuze wijze gebruik van de natuurlijke stoffen die bomen beschermen tegen diverse ziekten. Propolis is een mengsel van een honderdtal verschillende stoffen en bevat daardoor een uitgebreid scala van eigenschappen. Het bestaat grotendeels uit hars, was, etherische oliën, stuifmeel plus organische zuren, mineralen en sporenelementen.

Propolis wordt vooral om zijn bacterieremmende en antibiotische werking gewaardeerd, en wordt als tinctuur gebruikt bij verkoudheden bijvoorbeeld. Bij de mond- en tandhygiëne voorkomt propolis ontstekingen en aandoeningen van het tandvlees. In de alternatieve tandheelkunde en geneeskunde wordt propolis als aanvullend natuurlijk antibacterieel middel gebruikt.

Door de schimmelwerende en antiseptische eigenschappen is propolis ook uitstekend inzetbaar als natuurlijke huidverzorging bij lichte huidklachten en wordt onder andere verwerkt in propoliszalf.

Propolis beschermt een bijenvolk tegen ziekten, maar ook voor ons is propolis zeer waardevol!

Propolis werkt bacterieremmend en antibiotisch. Onze Propolistinctuur kan je puur gebruiken als neus- of keelspray. Op die manier kan je je neus of keel op een natuurlijke manier verzorgen zonder de schade te berokkenen die gangbare neussprays soms toebrengen.

Propolis werkt eveneens schimmelwerend en antiseptisch. Onze Propoliszalf is daarom geschikt voor alle lichte huidaandoeningen zoals exceem, schaaf- en brandwonden, barsten in handen en voeten, schimmels, kloven, jeuk en spierpijn.

diy

Honing is een echte topper in de badkamer! Nog leuker is dat je er zelf eenvoudig mee aan de slag kan…

” Wist je dat de Griekse koningin Cleopatra melk- en honingbaden nam om haar huid stralend gezond te houden? “

Honing-melkbad

Voor een droge huid.

1 kopje bloemenhoning
1 liter melk

Roer de melk door de licht verwarmde honing. Voeg de honingmelk toe aan het badwater.

Honing-eierdooierspoeling

Voor droog en normaal haar.

1 el honing
2 eierdooiers

Meng de honing met de dooiers. Breng aan op net gewassen haar. Laat ongeveer 20 minuten inwerken. Spoel het haar goed. Was goed na met shampoo.

Honing-citroenmasker

Voor een vette huid.

1 el bloemenhoning
2 tl citroensap
1 tl natuuryoghurt

Verwarm de honing licht en roer er het citroensap en de yoghurt door. Breng de crème op de huid aan. Laat hem 10 minuten inwerken. Was de huid daarna goed schoon.

Honingscrub

Voor een zachte huid.

2 tl olijfolie
2tl suiker
1el honing

Meng de ingrediënten goed door elkaar. Masseer de scrub zachtjes op je gezicht. Let daarbij op de t-zone van het gezicht: neusvleugels, kin en midden van het voorhoofd. Vermijd de tere huid rond de mond en de ogen. Spel nadien af met water en verzorg je huid met een dagcrème. Je kan de scrub ook als lichaamsscrub gebruiken. Verzorg je huid dan nadien met een bodylotion.

SHOP OPEN OP:

5 June 2023