STUIFMEEL

Wat is stuifmeel?

Stuifmeel wordt gevormd door de mannelijke kiemcellen van de bloem. Bij het verzamelen bestuiven de bijen de planten en dragen zo bij aan hun voortplanting. Om deze reden zijn bijen onmiskenbaar van levensgroot belang voor ons. Ze staan voor een belangrijk stuk mee in voor onze voedselproductie en worden in bepaalde teelten zelfs speciaal ingezet om in de bestuiving te voorzien.

Bijen verzamelen stuifmeel omdat het een belangrijk onderdeel is van hun voeding.

De bijen bevochtigen het verzamelde stuifmeel met nectar en vormen er bolletjes van, die ze in hun stuifmeelkorfjes aan de achterpoten mee vervoeren naar de bijenkast. Voor één vrachtje stuifmeel moet een bij maar liefst 80 bloemen bezoeken!

In de kast slaan de bijen het stuifmeel op in de raten met honing. Daarin zit het goed geconserveerd.

Dit ‘bijenbrood’ kan zo maandenlang bewaard worden zonder verlies van voedingsstoffen.

Winning van stuifmeel

Imkers mogen slechts een klein deel stuifmeel oogsten, niet meer dan 10 tot 30%. Een bijenvolk kan verzwakken als er te veel van hun stuifmeelvoorraad weggenomen wordt, wat hun voortplanting in gevaar kan brengen en hun gezondheid vermindert.

De imker kan stuifmeel oogsten door een stuifmeelval aan de ingang van de vliegopening van de bijenkast te plaatsen. De bijen kunnen maar net door de openingen, waardoor de stuifmeelkorfjes van hun lijfje vallen. Deze worden opgevangen in een bakje.

De kleur van het stuifmeel verschilt afhankelijk van welke plant het afkomstig is en kan in kleur verschillen van wit over geel tot zelfs zwart. Het geoogste stuifmeel moet dagelijks uit de kast gehaald worden en wordt best onmiddellijk gedroogd.

Eigenschappen en gebruik van stuifmeel

Stuifmeel van bloemen kan zeer geneeskrachtig zijn. Het bevat een hoog eiwitgehalte en veel mineralen, sporenelementen, enzymen en verschillende vitaminen waaronder ook B12.

De korrels bevatten erg veel proteïnen, die onmisbaar zijn bij de constructie en groei van spieren en botten. Apitherapeuten gebruiken stuifmeel tevens in de behandeling van hooikoorts, om zo een resistentie op te bouwen.

Tijdens de winter kan een pollenkuur van 2 tot 3 weken de weerstand flink verhogen. Ook mensen die van ziekte herstellen, hebben baat bij zulk een kuur. Hoe meer verschillend de kleuren van stuifmeel zijn, hoe meer soorten bloemen ervoor zijn bezocht en hoe veelzijdiger de werking is, wat zeker bij een kuur gewenst is. Bij een intensieve kuur neem je telkens voor de maaltijd een theelepel pollen in, maximaal 3 per dag, gedurende 3 weken. Je kan dit 2 tot 3 keer per jaar herhalen.

Zelfs met een theelepel pollen per dag kan men al aanzienlijke resultaten boeken.

Stuifmeel dient altijd op een nuchtere maag, dus voor de maaltijd, te worden genuttigd. Het is belangrijk zeker niet op het stuifmeel te kauwen en goed te mengen met veel speeksel. De intense smaak kan je verzachten door het stuifmeel samen met een lepeltje honing in te nemen. Of een lepeltje stuifmeel in hoeve-yoghurt scheppen, even laten weken en dan smullen maar. Zo wordt het stuifmeel tevens beter opgenomen omdat het oploste in de yoghurt.