OVER BART CALLAERT

Bart verzorgde al van jongsaf dieren en plantjes. Toen hij in Buggenhout startte met een klein moestuintje, ontaarde dat al snel in een heel ecologisch tuintje. Met een oog voor solitaire bijen, vlinders en tal van nuttige insecten, zocht hij zorgvuldig de juiste planten uit. Hij vond inspiratie bij Wim Libaert, die ook een fascinatie had voor hommels bij de bestuiving van planten. Gaandeweg groeide zo Barts interesse in honingbijen. Zijn eerste aankoop was een geweven bijenkorf, de dag erna kocht hij een imkerpak, en de bal was aan het rollen. Hij volgde een eerste imkeropleiding in 2014 en is ondertussen al keurmeester en lesgever.

Bij het zoeken naar bijenplanten om zijn tuin uit te breiden ten gunste van de bijen, stootte hij op moeilijkheden. Er bleek een gebrek te zijn aan goede informatie over bijenplanten, en deze planten bleken bovendien moeilijk vindbaar te zijn. Hij vatte de koe bij de horens, en gedreven door het besef van de onschatbare waarde van bijen, zet Bart zich sindsdien in voor de sensibilisering hierrond. Hiervoor richtte hij in september 2015 DroneBee Project op. De eerste bijenacties volgden in februari 2016. Bart ging langs bij gemeentebesturen om deze te sensibiliseren en te informeren over wat een gemeente zoal kan ondernemen ten voordele van de bijen. Hij startte eveneens een Bijentuin te Buggenhout (aan GO! Vierhuizen). Erg leerrijk voor de kinderen van de school! Bart ontwikkelde met DroneBee educatief materiaal voor scholen en geeft ook aan volwassenen regelmatig lessen en infosessies over bijen en hun belang.

Waar Bart als imker eerst enkel honing verkocht, is zijn gamma intussen erg verruimd. Eind 2016 werd hij door Lekker Oost-Vlaams gevraagd om proevertjes te voorzien met honing. Dit maakte zijn creativiteit los en bracht hem aan het experimenteren. Zijn streven is nog steeds om meer en meer nieuwe, kwaliteitsvolle producten te ontwikkelen, zowel met honing als met andere imker- en bijproducten. Het lokale en duurzame aspect voor andere ingrediënten is daarbij van groot belang. 

Ook andere aspecten, die allemaal een invloed hebben op onze gezondheid en die van het milieu. Dus met de bijen als barometer eveneens onze geliefde bestuivertjes. Weg met chemicaliën en verpakkingen. We staan ondertussen onder bio controle, bieden meer veggie aan en zoeken steeds naar nog duurzamere manieren om onze producten aan te bieden!

Het begon met honingbijen, maar het werd veel meer….