IMKERLESSEN

Het Bijzonderste Bijberoep

(bij bieboer Bart)

Imkeren volgens Bart. Duurzamer leren bijenhouden

De traditionele manier van imkeren houdt vaak nog een meer dominantere rol in bij het bijenhouden waar er vaak suiker wordt teruggegeven aan de bijen, er wordt bijgevoerd, behandeld wordt tegen ziektes en bewerkte bijenwas wordt gebruikt voor wasramen.

Ook bij het vermeerderen van de bijen wordt er dan vaak erg geselecteerd op rassen en bepaalt vaak de imker wanneer hij / zij nieuwe volkjes wenst.


Met deze cursus wil ik een nieuwe duurzame en natuurlijke weg inslaan

Volgens mijn methode stappen we van heel wat van die gedachten af. Je moet je ervan bewust zijn dat onze woonzones niet toelaten zomaar wat te gaan doen en dat je evenmin kan teruggrijpen naar oude rassen. Tenslotte kan je niet alles zomaar terugdraaien wat de laatste 100 jaar verkeerd is gelopen is.

Wel kunnen we teruggaan naar een natuurlijkere manier van bijenhouden, maar dan met de mogelijkheden van vandaag, bewuster en verstandiger.

Ik laat de bijen zoveel mogelijk hun natuurlijke gedrag behouden maar onder optimalere omstandigheden dan ze in de natuur zouden kennen. We moeten ons immers eerst en vooral realiseren dat àlle honingbijen in Europa van een gedomesticeerde soort zijn, hoe sterk ze soms ook gelijken op oude rassen. De wilde honingbijensoorten die vanouds voorkwamen in onze regio zijn allang verdwenen, enkel de “huisdieren” die we vandaag kennen zijn overgebleven. Wel wil ik komaf maken met de overgecontroleerde manier waarop bijen geselecteerd worden, laat staan kunstmatige inseminatie. Het is interessant te weten dat dergelijke methodes mogelijk zijn, maar ik wil op een natuurlijke manier werken waar de bijen zelf die keuzes kunnen maken. Wij, als imkers, helpen de bijen louter een handje en zijn blij met wat ze ons bieden als overschot wanneer het voor hen mogelijk is.

Enkel wat echt teveel is aan honing oogsten we. Wanneer de bijen kiezen te zwermen en een eitje hebben gekozen, gebruik ik die doppen om een nieuw volk te starten. Geen raszuivere stambomen, maar een natuurlijke keuze van de bijen zelf. Zo vermijden we eentonige genen bij de verschillende imkers. Die manier van imkeren heeft de algemene weerbaarheid bij onze Europese bijen over het verloop van de jaren verkleind.

Diversifiëring is op middellange termijn de sleutel tot succes bij heel wat huidige uitdagingen

Meer genetische vermenging en sterkere bijen kunnen dat tij terug doen keren. Dat, samen met een gezondere leefomgeving. Diversiteit aan voeding in de omgeving van de bijen, zo biologisch mogelijk.
Echter ook in de kast is een ecologische leefruimte essentieel. Enkel natuurlijke grondstoffen, puur en onbewerkt.
De consument verwacht een puur en (h)eerlijk potje honing, dan moeten wij als imkers hetzelfde doen met onze bijen en ze vrijwaren van onnodige toevoegingen en enkel het beste geven.
Als wij het beste geven aan de natuur, krijgen we uiteindelijk het beste terug. Oogsten wat je zaait, zo eenvoudig is dat.

De cursus die ik geef is voornamelijk praktijkgericht, doch met voldoende theoretische en achtergrondinformatie. Uiteindelijk is het een volwaardige ambacht die je vooral op het terrein, dicht bij de natuur en in connectie met de bijen leert. Je leert ook wat je dient te weten over het verwerken van honing en het maken van imkerproducten, maar het doel is niet om je te vormen tot een imker voor het rendement. Al is het uiteraard mogelijk producten te maken die je kan verhandelen, mijn voornaamste drijfveer blijft het overbrengen van een passionele hobby.

De opleiding die ik zelf genoot tot honingkeurmeester tilde me zelf tot een hoger niveau voor het vermarkten van honing- en andere producten. Je leert dus van de eerste hand hoe je zelf bijproducten en mooie honingpotjes volgens de regels van de kunst kan maken met de hoogste kwaliteit. Ze natuurlijk en kwaliteitsvol houden, blijft echter steeds absolute prioriteit. Kwantiteit is nooit mijn beoogde doel. Daarvoor zijn bijen te kostbaar.
Niet alleen honingbijen, maar we imkeren ook met respect voor “wilde”, solitaire bijen en ja, zelfs voor de zusjes, de wespen. Alle dieren hebben hun nut in de natuur en ik vertel je graag wat hun plaats in het verhaal is en hoe we ermee omgaan.
Je zal als imker de vraag krijgen wat je met hommelnesten, wilde bijen en wespen dient te doen. Ze leren herkennen en met respect behandelen, in uiterste nood verhuizen, dat leer je evenzeer in de opleiding.

Een cursus start in het najaar en loopt door tot het voorjaar, zodat we aan de praktische verhaal kunnen starten met de aanvang van het seizoen in maart. Zie het een beetje zoals leren rijden: eerst moet je wat theorie onder de knie hebben vooraleer we je de baan opsturen. Uiteraard zal het praktische traject nadien minstens even leerrijk en onmisbaar zijn.

In de cursus leer je alle facetten van de bijenwereld kennen, de naaste familie van de honingbijen, het wettelijk kader, benodigdheden en inrichting, verwerking van producten en uiteraard de bloemen, planten en bijen zelf.

Na het doorlopen van de cursus met de theoretische facetten maar ook binnenhuisactiviteiten binnen het imkeren, volgt vanaf het najaar het ‘bijenseizoen’. Ook dat eindigt vlak voor het najaar waarbij er verschillende terugkeermomenten mogelijk zijn om je praktisch te begeleiden bij het imkeren. Het totaaltraject verloopt dus over meer dan 1 jaartal

Ik bied je graag verschillende mogelijkheden om je aan de slag te laten gaan. Contacteer me gerust voor meer vragen en informatie, mogelijk zijn er nog andere mogelijkheden.


Basisinitiatie bijen houden

2 x 4 uur

€ 120

Met versnapering en bijzondere drankjes.

Cursus                                                 € 499

  • 10x 3 uur theorie en binnenhuisactiviteit
  • Geïllustreerd naslagwerk
  • Opvolging het daaropvolgend bijenseizoen nadien met peterschap
  •  

Privé opleiding,                                 € 799

            Inhoudelijk is deze opleiding identiek aan de cursus in groep, maar je krijgt een one on one opleding en opvolging zodat er sneller aan vragen en noden kan beantwoord wordt om de cursus nog optimaler en vruchtbaarder te laten verlopen.

Vervolmakingscursus                     € 299

Daar waar de basiscursus je onderdompelt in de wondere wereld van de bijen en vaardigheden brengt om te zorgen voor je eigen honingbijen en alle praktische vereisten bijbrengt, geeft deze vervolgcursus je interessante bijkomende kennis die niet noodzakelijk is voor de hobby-imker. Je kan immers bijzondere bijproducten maken of je producten gaan analyseren om meer transparantie te bieden of te weten waar je bijen fourageren.
Gedurende 5 sessies van 3 uren leer je deze extra vaardigheden om je nog een stapje dieper in de imkerwereld te brengen.


Vervolmakingtraject privé            € 499


Personal master opleiding               € 2499


Gedurende 2 weken verblijf je hier en krijg je een volledige persoonlijke onderdompeling van ’s morgens tot ‘s avonds in de imkerij waarbij de focus op jouw vorming tot imker ligt. Je kan er eveneens voor kiezen gedurende 2x 5 dagen of 10 los geplande dagen eenzelfde traject te volgen.

Bovenop de basiscursus kan je ook letterlijk proeven van de producten die hier gemaakt worden en hoe ze tot stand komen. Creëer zelf en kies zelf  aan te leren wat je het meeste boeit. Hoe je de beste zalven maakt of kookt met honing. Creatief zijn met bijenwas, propolis en honing. Je gaat aan de slag met het maken en herstellen van materialen en leert naast de theoretische kennis ook meteen praktisch aan de slag te gaan zodat je na dit imkerbad ook zelfstandig aan de slag kan.

Extra:

  • Bijenvolk met bijenkast € 150

Ongeacht de formule kan je genieten van een opvolging nadien waarbij je kan verkiezen regelmatig gedurende minstens een volledig seizoen nadien langs te komen met je vragen of ze digitaal te versturen.
Je kan er ook voor opteren jouw eigen bijenkast op onze bijenstand te laten staan zodat je alle materiaal en hulp ter plekke hebt om zonder zorgen te starten met je nieuwe hobby.

 

Kalender 2022 Imkercursus

Basisintiatie : zondag 5 juni 2022 (onafhankelijke initiatie van de ‘cursus’)

Cursus : zondag 16/1, 23/1, 6/2, 13/2, 20/2, 27/3, 3/4, 17/4, 1/5 en 29/5/2022

 

Workshops, lezingen en opleiding

Specifieke onderwerpen zoals massagekaarsen maken met bijenwas, natuurlijke lippenbalsem, bijenwasdoekjes maken als workshop zijn een kleine greep uit talloze mogelijkheden wat je met bijenproducten kan doen. Eten en drank met honing of ook randonderwerpen zoals Duurzaam leren leven zijn eveneens mogelijk.

We denken graag met je mee en geven graag op locatie of bij ons workshops en lezingen. Zowel voor organisaties, scholen, voor groepen, individueel en bedrijven.

Duurzaam ondernemen

Of het nu mijn manier van imkeren is, moestuinieren of producten aanbieden, de rode draad door het verhaal en de passie die ik wil overbrengen is het duurzamer leven.
Jouw bedrijf kan die boodschap eveneens uitdragen. Het louter plaatsen van een bijenhotel of een laadpaal is dan wel leuk, maar het maakt van je bedrijf daarom nog geen groene onderneming. Duurzaam ondernemen pur sang is geen verpakking, maar het uitademen van een filosofie.

Je krijgt advies, een doorlichting en een uiteenzetting voor jouw ondernemers om zelf geïnspireerd en geïnformeerd te worden over hoe je beter, eerlijker en groener kan gaan werken. Je onderneming kan dan in al haar aspecten die transitie ook zelf uitademen. Op een geloofwaardige en totale manier, die een nieuwe generatie van bewuste klanten zal warmmaken.

Groen, duurzaam, eerlijk en ecologisch omschakelen hoeft overigens niet meer budget te vragen. Integendeel, niet alleen zijn duurzame alternatieve vaak zonder meerkost, reeds op korte termijn kunnen ze zelfs besparend zijn. Meer nog, doordat je bedrijf zich opmaakt voor de toekomst trekt het de betere klanten aan en creëer je een meerwaarde.
Je kan op die manier je omzet opbouwen voor de toekomst.

Vandaag is duurzamer ondernemen mogelijk een marketingsterkte, morgen is het wellicht een absolute noodzaak waar je beter vandaag werk van maakt.

Bart Callaert geeft je consultancy diensten om jouw bedrijf de stap naar een betere toekomst te helpen zetten. Neem vrijblijvend contact op voor de mogelijkheden die we je kunnen bieden.