HONINGOOGST

Voordat we honing kunnen oogsten, moeten onze bijen hier eerst hard voor werken. Bijen produceren honing uit nectar, die ze verzamelen op bloemen en planten. Afhankelijk van welke bloemen en planten de bijen bezochten, wordt telkens een andere specifieke honing verkregen. Zo is er klaverhoning, koolzaadhoning, enzovoort. De imker plaatst zijn bijenkasten om deze reden strategisch en verplaatst ze als de bloemen op een bepaalde plaats zijn uitgebloeid.

In wat volgt lees je hoe bijen honing uit nectar maken en hoe de imker de honing wint en verwerkt.

 

Van nectar tot honing

Bijen hebben een speciale, buisvormige tong, waarmee ze nectar uit bloemen kunnen opzuigen. In de maag van de bij worden enzymen, organische zuren en andere stoffen toegevoegd aan de nectar. Dit gebeurt wanneer de bij terugvliegt naar de bijenkast. Daar aangekomen, braakt de bij de reeds deels bewerkte nectar uit en geeft deze zo door aan de werkbijen. Zij verrijken de nectar verder met enzymen en onttrekken het overtollige water er deels uit.

De bijen slaan vervolgens de bewerkte nectar op in een cel van de raat. Daar rijpt de honing verder. De bijen wurgen en waaieren de honing zodat het vochtgehalte nog sterk daalt. Wanneer er voldoende vocht is weggehaald, verzegelen de bijen door middel van een wasdekseltje het vakje met de nu rijpe, stroperige honing.

Verse bloemennectar bevat ongeveer 70% water; volrijpe honing nog maar ongeveer 18%.

De honing die bijen maken, dient voornamelijk als voeding voor de bijen zelf. Ook tijdens het verzamelen van nectar, houdt de bij al een kleine portie voor zichzelf, om in haar eigen energiebehoefte te voorzien.

Honingwinning

De imker controleert regelmatig zijn bijenkasten. Hij doet dit om te kijken of het bijenvolk nog gezond is en om in de gaten te houden wanneer de honing geoogst kan worden. Als de kasten zwaar aanvoelen en als de honingraten goed verzegeld zijn, weet hij dat de honing oogstrijp is en gaat hij de honing afnemen.

Hij neemt de raten voorzichtig uit de kast en schuift hierbij de bijen van de honingraat. Nadien verwijdert hij met een speciale vork de wasdeeltjes die de cellen verzegelen. De honing kan hier nu vrij uitlopen.

Vervolgens plaatst de imker de honingraten in de honingslinger. Dit is een centrifuge, waarin de honing door het slingeren uit de raten vliegt. De waardevolle bestanddelen van de honing worden op deze manier niet beschadigd. De honing loopt langs de wand van de centrifuge naar beneden en wordt dan opgevangen in een container.   

Honingverwerking

Honing is een puur en zuiver natuurproduct, waar we niets aan toe te voegen hebben. De imker zorgt er wel voor dat alle onzuiverheden uit de honing verdwijnen.

Reeds wanneer de honing uit de slinger loopt, wordt deze een eerste keer gezeefd. Wasdeeltjes, stuifmeelklompjes en andere onzuiverheden worden zo verwijderd.

De imker laat de honing na het slingeren enkele dagen in de containers staan, zodat onzuiverheden zich aan het oppervlak kunnen verzamelen. Deze onzuiverheden worden ook verwijderd, en de imker zeeft de honing nogmaals.

De imker zal de honing vervolgens in potten doen.