HONING

Kwaliteit

Imker-keurmeester Bart Callaert werd in 2017 met Wallabieke erkend als Lekker Oost-Vlaams vakman.

Onze honing is kwalitatief superieur:
– gegarandeerd 100% Belgisch want lokaal geoogst
– ambachtelijk verwerkt in eigen imkerij te Buggenhout
– zonder toevoegingen van overbodige bewaarmiddelen, kunst- en smaakstoffen, zoals dat met honing hoort te zijn
– koud geslingerd

Honing die je bij de imker koopt, kent een grote diversiteit aan smaken vanwege de bloemen en planten waarop de honing geoogst wordt. Lokaal geoogste imkerhoning bevat nog stuifmeel van deze bloemen en planten en is daardoor extra gezond. Net in dit stuifmeel zitten veel vitaminen, mineralen, eiwitten en aminozuren. Doordat we onze honing nooit hoger dan 40°C verwarmen, blijven alle werkzame stoffen optimaal bewaard en is de honing nog wel rijk aan enzymen.

Honing uit de supermarkt bevat vaak de vermelding ‘gemengde EG en niet EG honing’, wat betekent dat de honing van verscheidene landen gemengd wordt. In het geval van niet-EG betekent dat bijvoorbeeld China, Zuid-Amerika, … Ze wordt in grote massa’s binnengebracht en vervolgens gemengd, waardoor al deze honing min of meer hetzelfde smaakt.
Hoewel dit streng verboden is, wordt aan deze honing vaak ook suikerwater toegevoegd of soms zelfs antibiotica. Bovendien is in hele delen van de wereld kunstmatige rijping toegelaten. In Europa mag dit in principe niet. Wallabieke gebruikt enkel volledig natuurlijke processen.
Veel werkzame stoffen gaan ook verloren doordat de honing verhit wordt tijdens het verwerkingsproces. Uit onderzoek bleek al dat honing die je in de supermarkt koopt, vaak geen stuifmeel meer bevat…

Bij Wallabieke vind je enkel kwaliteit terug. We bieden de puurste lokale honing aan, koud geoogst en met de grootste zorg behandeld. De wensen en voorkeuren van onze klanten dragen we hoog in het vaandel en vinden het daarom ook belangrijk te kiezen voor korte keten-afzetkanalen zoals de EigenBodem verzamelpunten, Buurderijen en lokale winkeltjes.

Bewaring

Onder goede omstandigheden kan je honing jarenlang bewaren zonder dat de kwaliteit ervan vermindert.

Je bewaart honing best in een goed afgesloten pot, in een droge en niet te warme ruimte. De ideale temperatuur ligt tussen de 10 en 15 °C. Verwarmen doe je honing beter niet boven een temperatuur van 40 °C.

Vaste honing kan gaan afsmelten bij iets te warme temperaturen. Het bovenste laagje van de honing is dan vloeibaar geworden en is iets donkerder van kleur. Je kan de honing gewoon eens goed roeren en ze perfect nog gebruiken.

Elke honing kristalliseert uiteindelijk, al duurt dat bij vloeibare honing wat langer. Als je ervoor zorgt dat de temperatuur nooit onder de 7 °C zakt (ook niet voor heel even) en de honing verder op een stabiele temperatuur bewaart, blijft hij best lang vloeibaar. Ook regelmatig roeren zorgt er door de wrijving voor dat de honing vloeibaarder blijft.

Variëteiten

Dankzij het strategisch uitzetten van onze bijenkasten, kunnen we heel wat verschillende honingsoorten aanbieden. Afhankelijk van de bloemen en planten die op het moment van het bezoek door onze bijen in bloei stonden, hebben ze allemaal hun eigen, specifieke smaak en eigenschappen. Klik op de links hieronder en lees er in de beschrijving bij elke soort honing meer over. Je vindt hier ook tips over het gebruik van de verschillende soorten honing in de keuken.