BIJENWAS

Wat is bijenwas?

De honingraten waar de bijen hun honing in opslaan, bestaan volledig uit bijenwas. Deze raten maken ze volledig zelf, door wasplaatjes uit te scheiden met hun wasklieren, die ze vervolgens aan elkaar vast maken. Bij het plaatsen van nieuwe raamwerken in de bijenkast, gaan de bijen meteen ijverig aan de slag om deze volledig te vullen met raat. Vervolgens vullen de bijen de raten in de honingzolder met honing. Wanneer de honing volrijp is, verzegelen de bijen elk vakje van de raat eveneens met was, in de vorm van een wasdekseltje.

Winning van bijenwas

Wanneer de imker de volle honingraten verwijdert uit de kast, schraapt hij de wasdekseltjes weg om de honing te kunnen weghalen. De weggeschraapte was is echter zeer kostbaar. Per jaar produceert een bijenvolk immers slechts 500g. De imker smelt de was en zuivert hem vervolgens door de was te zeven.

Eigenschappen en gebruik van bijenwas

Bijenwas is een erg belangrijke en vernieuwbare ruwe grondstof uit de natuur en kan gebruikt worden om kaarsen mee te maken, als boenwas te gebruiken, of om als emulgator en bindmiddel te gebruiken voor cosmetische toepassingen.

Bijenwas heeft immers zeer waardevolle eigenschappen voor de huid. Bijenwas is een complex geheel van organische verbindingen en bestaat uit Cerin, een mengsel van Cerotine- en Melissinezuur, esters, van meerdere oliezuren, diverse alcoholen en vitamine A. Door de vitamine A en de krachtige antibacteriële, ontstekingsremmende en anti-oxiderende eigenschappen heeft bijenwas een huid-beschermende en vocht-vasthoudende werking.

Onder Huidverzorging ontdek je wat wij met onze bijenwas doen!

Naar de webshop.

Bijenwasdoekjes

We hebben leuke bijenwasdoekjes in ons aanbod, zodat je af kan van vervuilende plasticfolie en aluminiumfolie en duurzamer voeding kan bewaren. We geven bovendien regelmatig workshops om je te leren hoe je zelf doekjes kan maken of de aangekochte doekjes die versleten zijn ( normaal gaan ze zeker een jaar mee ) kan herstellen zodat ze er weer zoals nieuw zijn.