Natuurgetrouw

Je zou verwachten dat de honingbij hier volop gepromoot zal worden, maar er bestaan heel wat meer bijen dan deze enkele soorten alleen. Ook solitaire bijen, hommels en wespen behoren tot de nageldragers. Elk hebben ze hun nut in de natuur, doch draagt niet iedereen ze allemaal evenzeer in het hart. Snel worden veel van deze vliesvleugeligen als stekers bestempeld, hoewel niets minder waar is. Het overgrote deel ervan zal zelden een prik toedienen of kan dat zelfs niet bij mensen.
Het is echter niet de bedoeling hierover uit te wijden, maar wel het nut toe te lichten en vooral: wat we zélf kunnen doen.
Hommels en solitaire bijen vind je in de vrije natuur en zijn heel belangrijk voor de bestuiving van heel wat planten. Ze bestuiven vaak andere planten dan honingbijen en zijn dus minstens zo belangrijk, zo niet nog belangrijker. Velen gaan echter hetzelfde noodlot van sterfte, ziektes en verdelging tegemoet.
Er is niets aan te doen? Het zij zo? Dat zou maar al te gemakkelijk zijn. Wat eenieder kan doen zijn zeer eenvoudige zaken als:
– geen onkruidverdelgers gebruiken, ook geen ‘bio’ (vaak gebruiken fabrikanten hier trucjes voor om dit kenmerk valselijk te misbruiken)
– laat na je oogst de tuin wat verwilderen, zo kunnen vele insecten zoals hommels overwinteren
– plaats bijenkastjes en let op diameters van gaatjes tussen de 3 en 10mm, vooral 7 / 8 mm is zeer populair bij solitaire bijen
– plant bloemen en planten met hoge nectar en stuifmeelwaarden, héél wat mooie bloemen geven weinig nectar, dus toch even uitkijken…
Met een klein beetje moeite, zorg jij vanaf morgen ook voor een beter milieu voor onze ‘partners’.
Zonder de bij, zullen miljarden mensen sterven voorspelde Einstein. Het zou wel eens kunnen…

Op www.dronebee.be vind je meer over wat je voor de bijen kan doen.

Wallabieke shop Sluiten