Rassen

Het zal een leek misschien weinig zeggen, maar bij de honingbijen wereldwijd zijn er heel wat verscheidene rassen.

Bij ons in België gaat dit voornamelijk om Carnica en Buckfast. Buckfast is eigenlijk een door de mens samengesteld ras, dankzij Broeder Adam van Buckfast Abbey die Europa en een deel Afrika rond trok om goede kruisingen te maken, oorspronkelijk begonnen met de Ligustica en Melifera.

Het hedendaagse resultaat is een zwermtrage, zachtaardige bij met zeer grote honingopbrengst. Een Carnica volkje zal wel sneller groeien bij de start van het seizoen maar zullen ook sneller zwermen wat een imker liever niet ziet gebeuren.

Wallabieke startte zoals vele imkers hier met Carnica maar heeft ondertussen voornamelijk Buckfast volken.

Wat ook de keuze is van rassen, de opinie hier is dat een volk gezond moet gekweekt worden, met sterke eigenschappen. Niet enkel voor de honing maar in de eerste plaats voor de natuurlijke huishouding van de bijen. Raszuiverheid is een gevaarlijk doel omdat bij veel inmenging van de mens al eerder gebleken is dat zuiver houden haalde oorzaak blijkt te zijn van meer kwalen.

Het is natuurlijk niet eenvoudig heden ten dage te verkondigen wat de beste bijen zijn, zeker met de mijtenplagen (varroa) die we nu kennen.

Imkers kunnen steeds contact opnemen voor Buckfast koninginnen of volkjes met zeer goede eigenschappen.

DSC_0850-X2

Wallabieke shop Sluiten